Pomelaj
Otok ljubezni

Sobota, 19. 10. 2019

»Razgibani pohod ob reki Muri«

Otok ljubezni in domačija Pomelaj - voden pohod ob reki Muri z degustacijami in ogledom domačije Pomelaj

Otok ljubezni - Ižakovci

Tudi v Pomurju se lahko odpravite na otok - na Otok ljubezni. Skozi čas ga je oblikovala reka Mura in po legendi je to kraj, kjer se srečujejo zaljubljenci, nekoč tudi beltinska grajska gospoda.

Reka Mura se je skozi stoletja ob svojem koritu poigrala z naravo in ustvarila naravni otok, ki so ga domačini poimenovali »otok ljubezni«. Otok je po svoji vsebini, lepoti in neokrnjeni naravi znan bližnji in širši okolici. Na njem si lahko ogledate büjraški muzej, plavajoči mlin na Muri ali pa se sprehodite ob rečnem bregu med topoli in tulipanovci. Beltinska grajska gospoda se je v poletnih mesecih prihajala hladit v mursko šumo in kopat v »koupanco«, to je zajezeno Muro. Danes vam na otoku pripravijo tudi »pajani« kruh, ki se odlično prileže po spustu po Muri. Na otoku je namreč tudi privez za raft čolne in tako vmesna ali končna postojanska za tiste, ki si zaželijo rečnega wellnesa.

Domačija Pomelaj v Mali Polani

Kam ideš? Po melaj, so nekoč rekli, ko so nesli zrnje v mlin. Mlinar je mlel, ta, ki je prinesel žito, pa je pomagal, da je šlo hitreje in ni bilo treba predolgo čakati. Njemu so rekli pomelaj.

Pomelajevo je tipična prekmurska domačija sredi Male Polane. Na njej nastajajo pletarski rokodelski izdelki. V bližini so znamenitosti, kot so Evropska vas štorkelj, domačija pisatelja Miška Kranjca in Copekov mlin ob močvirnem Polanskem logu. Pomelajeva domačija (po domače: Sabolova domačija) je ena od posebnosti območja, ki skupaj s pticami iz Evropske vasi štorkelj povezuje nove in stare čase, nove in stare priložnosti ter hkrati ohranja dušo iz pisateljskih del Miška Kranjca in spoštovanje do starih spretnosti in veščin.

Več informacij

Razgibani pohod: Ob reki Muri